Regina Jonas – den første kvinnelige rabbiner

Regina Jonas – den første kvinnelige rabbiner

sø. 21. april | Kl 19.00

Foredrag ved Ann-Sofie Ohlander

«Kan en kvinne bli rabbiner?» spurte Regina Jonas i sin høyskoleavhandling i Berlin i 1931. Fire år senere ble hun ordinert som verdens første kvinnelige rabbiner. «Da Gud ga oss gaver og evner spurte han ikke etter kjønn,» skrev hun i avhandlingen.

Mange tiår senere leste professor Ann-Sofie Ohlander den glemte historien om Regina Jonas, og ble grepet av hennes skjebne. Dokumenter funnet etter murens fall i 1989 fortalte om en sterk kvinne som, tross motstand, utøvet sitt virke som viktig veileder og støtte for mange. I 1942 ble hun deportert til Theresienstadt hvor hun utrettelig arbeidet for å hjelpe medfangene. I 1944 ble hun sendt til Auschwitz og drept.

Ann-Sofie Ohlander er professor i historie ved Örebro universitet. Hun har forsket på kvinnehistorie og levevilkår i Sverige, og har skrevet artikler og holdt foredrag om Regina Jonas.

sø. 14. des.

Chanuka-marked
Tradisjonen tro avholder Jødisk Museum chanuka-marked i bakgården. Mer informasjon kommer!…

Har skjedd: