«Gjenvunnet historie: Wrocławs jødiske historie»

Gjesteutstilling fra Wrocław
Gjesteutstillingen «Gjenvunnet historie» forteller den jødiske historien til en by og et område i Europa som før annen verdenskrig tilhørte Tyskland, men i dag er en del av Polen. 
Utstillingen viser en 800 år lang historie, fra  tysk middelalder til vår egen tid. Denne utstillingen fra Wrocław sto i Jødisk Museum i Oslo fra 10. oktober til 12. desember 2010.

«Gjenvunnet historie» er en del av prosjektet «Jødisk liv i Oslo og Wrocław – en utstilling», et samarbeidsprosjekt mellom Stiftelsen Bente Kahan og dens norske partnere Jødisk Museum i Oslo og Norsk Folkemuseum. Prosjektet er støttet med midler fra det Europeiske økonomiske samarbeidsfondet (EØS), Island, Liechtenstein og Norge og Kulturutvekslingsfondet mellom Norge og Polen. Utstillingen ble åpnet i forbindelse med  innvielsen av den restaurerte White Stork Synagogue i Wrocław

Den Hvite Stork Synagogen
Den Hvite Stork Synagogen i tyske Breslau, ferdigstilt i 1829, ble designet av Carl Ferdinand Langhans, sønn av arkitekten til Brandenburger Tor i Berlin. Bygningen overlevde krystallnattens flammer i 1938 og fungerte som synagoge for det polsk-jødiske samfunnet i Wrocław fra 1945 til 1968, da de fleste av de gjenværende jødene ble tvunget til å forlate det kommunistiske Polen.

White Stork Synagogue. (C) Bente Kahan Foundation

I 1996, i frie, demokratiske Polen, fikk Wrocławs jødiske menighet tilbake sin synagoge, og startet straks gjenoppbyggingen av den ødelagte bygningen. 
Siden 2006 har Stiftelsen Bente Kahan (Fundacja Bente Kahan), stiftet og ledet av den norske artisten Bente Kahan, vært ansvarlig for fullføringen av restaureringen av den verneverdige bygningen.

Prosjektet ville ikke vært mulig uten samarbeidet med fellesforeningen for jødiske menigheten i Polen, det personlige engasjementet til Wrocławs ordfører Rafal Dutkiewicz, prosjektlederen Marek Mielczarek, og formann i stiftelsens råd Maciej Sygit. Restaureringen av synagogen har blitt finansiert med midler fra Det Europeiske Økonomiske Samarbeidsområdet (EØS), byen Wrocław og Fellesorganisasjonen for Jødiske Trossamfunn i Polen.