Snublesteiner

I 1993 satte den tyske kunstneren Gunter Demnig i gang prosjektet «Stolpersteine» (snublesteiner) i Tyskland. Steinene er ment som minnes­merker, men er også å betrakte som kunst i det offentlige rom. Prinsippet er at en stein (10 x 10 x 10 cm) med minneplate i messing støpes ned i fortauet på steder der jøder eller andre ofre for nazismen bodde fram til de ble deportert og drept.

Snublesteinene gir opphav til undring. Den forbipasserende som oppdager steinene blir bevisst på at Holocaust også fant sted akkurat der de befinner seg – i sitt eget nabolag. På den måten har steinene også en klar pedagogisk virkning; de vekker dem som tilfeldigvis kikker ned når de går forbi.

Siden starten har prosjektet også blitt overført andre land enn Tyskland. Til nå er det lagt ned godt over 55 000 steiner i hele 20 land i Europa. I samarbeid med den tyske forfatteren og journalisten Raimund Wolfert sørget Jødisk Museum i Oslo for å få overført prosjektet til Norge i 2010. I første omgang ble 20 steiner lagt ned, 19 steiner for ofrene fra Calmeyers gt. 15 og én stein for Ruth Maier i Dalsbergstien.

Per av 2016 er det lagt ned 425 snublesteiner i Norge, fra Tromsø i nord, til Larvik og Halden i sør.

I 2015 iverksatte JMO i samarbeid med Jødisk Museum i Trondheim nettsiden www.snublestein.no

Snublestein.no viser hvor snublesteiner for deporterte jøder fra Norge er lagt og gir informasjon om hver enkelt person det er lagt stein for.

I 2017 blir det lagt ned over 50 nye snublestener i Norge – i Oslo, Trondheim, Follo, Skiptvedt, Ålvik og Kristiansand.

Les mer om Gunter Demnigs prosjekt her.

Klikk på kartet for å se hvor alle snublesteinene i Norge er plassert. 


View Snublestener i Norge in a larger map