Snublesteiner

I 1993 satte den tyske kunstneren Gunter Demnig i gang prosjektet «Stolpersteine» (snublesteiner) i Tyskland. Steinene er ment som minnes­merker, men er også å betrakte som kunst i det offentlige rom. Prinsippet er at en stein (10 x 10 x 10 cm) med minneplate i messing støpes ned i fortauet på steder der jøder eller andre ofre for nazismen bodde fram til de ble deportert og drept.

Snublesteinene gir opphav til undring. Den forbipasserende som oppdager steinene blir bevisst på at Holocaust også fant sted akkurat der de befinner seg – i sitt eget nabolag. På den måten har steinene også en klar pedagogisk virkning; de vekker dem som tilfeldigvis kikker ned når de går forbi.

Siden starten har prosjektet også blitt overført andre land enn Tyskland. Totalt finnes det i dag over 40 000 steiner. I samarbeid med den tyske forfatteren og journalisten Raimund Wolfert sørget Jødisk Museum i Oslo for å få overført prosjektet til Norge i 2010. I første omgang ble 20 steiner lagt ned, 19 steiner for ofrene fra Calmeyers gt. 15 og én stein for Ruth Maier i Dalsbergstien. Også i 2011, 2012 og 2013 ble det lagt stener i Norge, og det finnes nå snublestener i Oslo, Trondheim, Elverum, Larvik, Stavanger, Haugesund og Mosjøen.

I 2015 blir det lagt ned over 110 nye snublestener i Norge – i Oslo, Fredrikstad, Moss, Bergen, Trondheim, Orkanger, Hamar, Lillestrøm, Strømmen, Bjørkelangen, Lørenskog og Bærum. Se mer her.
Det er nå lagt ned 345 snublesteiner her til lands.

Les mer om Gunter Demnigs prosjekt her.

Klikk på kartet for å se hvor alle snublesteinene i Norge er plassert. 


View Snublestener i Norge in a larger map