Onsdag 9. september: nye snublesteiner i Bærum og Oslo

Dagen starter i Bærum. Det er første gang det legges slike steiner i Bærum kommune, der det i 1942 bodde flere jødiske familier.

Det legges steiner på tre adresser, fem for familien Jacubowitz og fem steiner for familien til stortingspresident Jo Benkow.

Jo Benkow vokste opp på Stabekk der hans mor og søster bodde da de ble arrestert og deportert til Auschwitz sammen med to tanter og en liten kusine som også hørte hjemme i Bærum. Stortingspresident Olemic Thommesen, utenriksminister Børge Brende og ordfører i Bærum, Lisbeth Hammer Krog vil tale ved en seremoni i Gml. Drammensv.38.

Det er privatpersoner, Høyre og Bærum Kommune som står bak steinene i Bærum i samarbeid med Jødisk Museum i Oslo.

I Oslo legges 10 steiner i Arupsgt 2, der familien Gorvitz hadde sitt blikkenslagerverksted. På Jernbanetorget legges to steiner for familien Rottmann, Torggata får en stein for Wulff Becker og i Geitemyrsveien legges en stein for David Bermann. Her blir det en enkel seremoni i regi av Jødisk Museum i Oslo.

Bærum

Kl. 9.30 Nadderudveien 16: Rudolf Jakubowitz, Mina Jakubowitz, Sonja Henny Jakubowitz, Simon Kai Jakubowitz, Jenny Jakubowitz

Taler v/Ordfører Lisbeth Hammer Krog og Finn Erik Vinje

Kl. 10.30 Storengveien 58: Ada Ester Kahn, Cecilie Kahn, Solveig Florence

Kl. 11.15 Gml. Drammensvei 38:
 Annie Louise Benkow, Rebekka Cecilie Oster

Ved denne adressen blir det lest Kaddish. Taler ved utenriksminister Børge Brende, Stortingspresident Olemic Thommessen og ordfører Lisbeth Hammer Krog.

OSLO

Kl. 13.00 Arups gate 2: Adolf Gorvitz, Lina Gorvitz, Elias Gorvitz, Leopold Gorvitz, David Gorvitz, Herman Gorvitz, Ester Gorvitz, Bjarne Gorvitiz, Edel Gorvitz, Ida Gorvitz

Kl. 14.00   Jernbanetorget 5: Sara Rottmann, Leopold Rottmann

Kl. 14.45   Geitemyrsvn 15 A: David Isak Bermann

Kl. 15.30   Torggata  17 B: Wulff Becker

En reparert sten legges i Kapellveien 15 for Jacob Feldmann

I Geitemyrs veien 15 holdes en felles-seremoni for alle navnene denne septemberdagen. El Mole Rachamim- en bønn v/ Harald Korn.

Alle er velkomne til å være tilstede ved nedleggelsene, si gjerne fra til familie og kjente.

Dersom noen ønsker å si noen ord eller lese Kaddish ved sine slektningers adresse, er det selvfølgelig anledning til det.