Månedens gjenstand i mai

Gardemedaljen i gull

Tildelt David Rubinstein (1913 – 1984)

 

Gardemedaljen i gull med inskripsjonen «David Rubinstein 14-6-1974».
Tilhørende plakett med teksten «Tildelt gardist 554 Rubinstein, David for å ha ytet HMKG fremragende tjenester».

David Rubinstein (f. i Norge) var sønn av Harry Rubinstein (f. 1878 i Frauenburg, Kurland) og Rebecca (f. Mindel i Libau, Kurland 1882). David og brødrene Willy, Salomon og Isodor var alle aktive idrettsmenn på 1930-tallet. De var også aktive i motstandskampen under 2. verdenskrig. David og Willy var begge tilsluttet Skottlandsbrigaden. Salomon kjempet blant annet i slaget om El Alamein (med de sør-afrikanske styrker). Isodor ble arrestert i april 1941(for forberedelse til Englands-flukt), sendt til Tyskland i 1942 og skutt under en fangetransport fra Auschwitz i mars 1945.

I 1959 var David Rubinstein initiativtaker for innstiftelsen av «Gardens Ur», en utmerkelse stiftet av gardister fra 4. kompani av 1. juni 1934.

Gardemedaljen i gull deles ut for edel dåd, det vil si at kandidaten har satt liv og/eller helse på spill for kongehuset, Hans Majestet Kongens Garde eller personell med tilknytning til HMKG. Valøren kan også gis til kandidater som gjennom mange år på en uselvisk måte har stilt opp for HMKG og samtidig bidratt til å heve avdelingens anseelse i inn- eller utland.