Månedens gjenstand for januar

Jacques «Jac» Maliniak ble født 31. oktober 1883 i Warszawa, Polen, av foreldre Anna (f. Stabholtz) og Benjamin Maliniak. Jac. var utdannet fiolinist og dirigent fra musikkonservatoriet i Warszawa. I 1909 giftet han seg med Mathilde Dorothea Halpern (f. 1887 i Warszawa) og året etter fikk de datteren Anna Maryla. Familien kom til Norge i 1918 og slo seg ned i Trondheim hvor Jac fikk jobb som kapellmester i Palmehaven på hotell Britannia. I tillegg til jobben som kapellmester medvirket Jac. Maliniak på flere konserter med Trondheim radioensemble, og han var en aktet og kjær skikkelse i Trondheims musikkmiljø. Norsk Musikerblad skrev i 1939 at han var ikke bare avholdt av publikum, men kanskje mest av sine norske kolleger i byen. Pianisten Agnar Naalsund, en av musikerne fra Britannia sa: ”Det jeg lærte, lærte jeg av Maliniak. Han var større enn noen annen jeg har møtt. Han var en velsignelse for Britannia i særdeleshet, men egentlig var han for stor for en by av Trondheims størrelse.»

Jac. Maliniak ble arrestert allerede i juni 1941, under den tyske aksjonen mot de statsløse jødene, men løslatt igjen i juli samme år. Den 7. oktober 1942 ble han arrestert på ny og overført til Falstad fangeleir. Herfra ble Jac. sendt til Bredveit fengsel i Oslo. Natten til den 25. februar 1943 ble Jac. sammen med sin kone Mathilde deportert med skipet Gotenland til Stettin i Polen, og derfra, via Berlin, med tog til utryddelsesleiren Auschwitz. Ved ankomst den 3. mars 1943 ble Jac. og Mathilde ført rett i gasskammeret og drept.

dsc_0012

Det håndskrevne notepartituret fra april 1941, «Variasjoner over en gammel polsk skjemtevise – Pije Kubado Jakòba – for klarinett med piano», ble tilegnet Jacs venn og musikerkollega Per Johanssen. Det er en gave til museet fra Johanssens sønn, Per Arne.

Foto: Jac. Maliniak, ca. 1928. Fotografiet er en gave til museet fra Jacs barnebarn, Liv Daasvatn