Månedens gjenstand for april

 

Mathilde Rothenberg ble født i Kalvaria, Litauen i 1891. Hun kom til Norge i 1912 og flyttet inn hos sin eldre søster, Anna Sara, som var gift med Samuel Josef Feinberg. Familien bodde i Rosteds gate 14 i Kristiania. Mathilde var syerske. I 1929 giftet hun seg med Abel Rothenberg (1876-1941). Han var disponent og drev manufaktur engros handel i hovedstaden. Mathilde og Abel flyttet inn i en leilighet i nabogården, Rosteds gate 12, som de overtok etter Abels foreldre. Mathilde og Abel var barnløse.

Den 26. november 1942 ble Mathilde ble arrestert hjemme i sin leilighet og fraktet direkte til Akershuskaia. Herfra ble hun, sammen med 531 andre jøder, deportert med skipet Donau til Stettin, og derfra til utryddelsesleiren Auschwitz. Ved ankomst i leiren den 1. desember 1942 ble Mathilde Rothenberg ført rett i gasskammeret og drept.

Noen dager før arrestasjonen hadde Mathilde avlevert damaskduken med tilhørende servietter til naboene, Martha og Sigurd Klepperaas i etasjen under, med beskjed om å ta vare på den for henne. Duken er en gave til museet fra Astrid Wavik, Klepperaas’ datter, som var ni år i 1942 og godt kan huske, både Mathilde og det levende jødiske miljøet i Rosteds gate og området rundt.

Duken er en gave til museet fra Astrid Wavik, Klepperaas’ datter, som var ni år i 1942

Duken er en gave til museet fra Astrid Wavik, Klepperaas’ datter, som var ni år i 1942

 

 

Foto: Mathilde Rothenberg, ca. 1942

Foto: Mathilde Rothenberg, ca. 1942