Jødisk museum i Oslo på studietur til Litauen

Årets studietur gikk til Vilnius i Litauen. Vilnius har en 600 år lang historie og ble i sin tid kalt Jerushalajim de Lita, Litauens Jerusalem. Der blomstret jødisk kultur og byen ble senter for et eksepsjonelt rikt intellektuelt liv på 1800- og 1900-tallet.
IMG_8490                                  Vilnius (bildet ble tatt på toppen av Tolerance Center)

Det første jødiske museet åpnet i 1913, men størsteparten av samlingen gikk tapt under første verdenskrig. Opp mot andre verdenskrig hadde man greid å samle over 6000 bøker, historiske arbeider, mange tusen kunstgjenstander og antikke jødiske mynter. Det meste ble ødelagt under krigen.

Det andre jødiske museet i Vilnius, organisert etter frigjøringen i 1944, ble raskt stengt av sovjetiske myndigheter. Det tok så 40 år før et nytt jødisk museum ble tillatt. Innholdet var selvfølgelig et ganske annet, rettet mot Holocaust, utslettelsen og de grenseløse følgene for litauisk og baltisk jødedom, kultur og historie.
Litauen og de øvrige baltiske landene er –  i hovedsak – landene de jødiske innvandrerne til Norge kom fra i perioden 1880-1920. Det er der røttene ligger i kultur, språk, historie og tradisjoner.

Studieturen varte fra 2-6. juni og vi var åtte personer i reisefølget. Den første ettermiddagen gikk med til å utforske de to ghettoene og se den ene synagogen som er igjen i Vilnius – det var over 100 synagoger i byen før krigen:

IMG_8408

Vilniaus choraliné sinagoga, bygd i 1903

Vårt vertskap var Tolerance center og The Green house, begge tilhørende Vilna Gaon State Jewish Museum. De hadde arrangert et omfattende program for oss. Vi startet mandag morgen i Tolerance center med samtaler med museets ledelse og fikk en omvisning i deres lokaler av Anna Bogatyriova.Tolerance Center, den nyeste avdeling av Gaon Vilna State Jewish Museum, er etablert i en gammel bygning som i sin tid huset et av de jødiske symfoniorkester i byen! Det er restaurert og modernisert.

Noe av besøkets hensikt var også finne ut om det lå muligheter for samarbeid om kulturarvprosjekter mellom våre insitusjoner innenfor EØS-midlene som Norge er bidragsyter til. Vi var så heldige å få ordnet et møte med ambassadør Leif Arne Ulland, som JMO hadde hatt meget positivt samarbeid med tidligere, da Wergeland’s Legacy-utstillingen ble åpnet i Vilnius i 2012. Ledelsen for Tolerance center deltok på møtet og  søknader og ideer om felles prosjekter er allerede i gang.      

Senere samme dag besøkte vi „The Green House“,  et gammelt trehus der det jødiske museets Holocaust-utstilling vises. Dette museets ildsjel og gründer, Rachel Kostanian, et levende historieleksikon, tok i mot oss og ledet oss gjennom den store litauisk-jødiske historien. I Vilnius var nærmere 40 % av befolkningen jødiske før krigen, og det er et utall verdensnavn innenfor kunst og litteratur, politikk, tenkning, medisin, religiøs filosfi og kunnskap etc. som har sin opprinnelse der. Holocaust fikk grenseløse følger for litauisk og annen baltisk jødedom, kultur og jødisk liv og historie.

IMG_8525                                          The Green House                                             

Tirsdag dro vi samlet i buss til Kaunas og Fort IX. Fortet ligger på et stort – tidligere militært – område utenfor byen.  Dette fortet, reist i siste del av 19. århundre, er nå gjort om til museum.
IMG_8698Sovjetrusserne brukte  fortet som fengsel. Under Nazi-Tysklands okkupasjon, ble fortet brukt til likvidering av jøder, russiske fanger og andre. Vi ble tatt i mot av direktør Jūratė Zakaitė, som fulgte oss gjennom hele fortet. Det var et kaldt og følelsesmessig, bokstavelig talt, isnende besøk. Fortet, med alle de mørke gangene og nakne cellene, står bevart for det meste i sin opprinnelig form og er gjort om til utstillingsrom. Utstillingene viser det som skjedde i området, fangetransportene til fortet og behandlingen og massedrapene fangene ble utsatt for. Der også møtte vi på mange enkelthistorier og familiehistorier og det er spesielt at vi møter på så mange etternavn vi gjenkjenner fra norskjødisk historie.

Det var en overraskelse og – tross alt – et lyst øyeblikk på dette fryktelige triste historiske sted å se utstilt vår egen utstilling: «Wergeland’s Legacy». Den skal vises på fortet hele sommeren og senere vandre til skoler i Litauen.

IMG_8695

Museets direktør, Sidsel Levin, foran utstillingen «Wergeland s Legacy»

IMG_8742Sugihara house

Dette museet, som ligger i Kaunas, er dedikert den kjente japanske diplomaten, Chiune Sugihara, som reddet mange tusen jøder under krigen ved å utstede visa/pass til dem – «visas to life». Vi møtte museets leder Simonas Davidovicius som viste oss rundt.
210px-Sugihara_b                                                Chiune Sugihara, 1900-1986

Kaunas er gammel by og sentrum er særdeles sjarmerende. I Kaunas finnes i dag en av de få gjenværende synagoger i Litauen. Før Holocaust hadde Kaunas alene mer enn 25 000 jøder. Over 200 000 jøder ble myrdet i Litauen. De aller fleste ble skutt i skogene, og lagt i graver de selv hadde gravet. I Kaunas ghetto ble nesten alle likvidert. Av dagens 4-6000 jøder i Litauen , bor ca 2/3  i Vilnius og brorparten av resten i Kaunas.

Vi ble guidet gjennom den tidligere ghettoen og solen skinte som sterkest akkurat da vi skulle sitte ute til lunsj. Det gjorde godt etter besøket i Fort IX.

 

På veien tilbake til Vilnius besøkte vi den tidligere jødiske stetl`en Ziezmariai – også kalt Sisemare – der en av de få gjenværende, av tidligere hundrevis, tresynagoger i Litauen står igjen. En meget spesiell bygning, bevart, men å så forfallen. Det var fint å gå inn i den, vi kunne levende forestille oss stemmene og stemningen opp under det store loftet der inne under gudstjenestene før krigen. Men det var også svært trist å tenke på hvordan alt sammen, hele kulturen og alle menneskene ble utslettet, og nå var det bare vinden i de åpne lukene som ga lyd gjennom den store trebygningen.

 

 IMG_8820

JMO, sammen med ansatte fra museet i Vilnius, foran synagogen i Ziezmariai

 

Onsdag besøkte vi museets magasin og gjenstandssamling der vi møtte ledelsen for forvaltningen. Vi fikk kjennskap til samlingens historie og se enkelte praktstykker. Det er helt utrolig hva som er funnet og hva som – tross utslettelsen av ghettoene – likevel har overlevd.

I nydelig vær fikk vi en omfattende guided tur fysisk og historisk, gjennom de to ghettoene av Milda Jakulytė-Vasil. Milda, som tilhører fagstaben i  The Green House, har forfattet et Holocaust-atlas for Litauen.

IMG_8854

I ghettotiden organiserte man internt helsesentra for barn og gamle, sykehus, skoler, musikkskoler, kulturhus med bibliotek – som i 1942 hadde lånt ut over 100 000 bøker – idrettsliv, teater og konserter og vitenskapelig institutt med forskere og studenter. Alt dette ble betraktet som væpnet og åndelig motstand. Det er ikke mye å se av restene av de to ghettoene i våre dager. Det finnes noen få spor igjen av jødisk liv i gamle Vilnius, jiddish påskrift på bygninger og husvegger. Disse er reddet ikke minst pga av Rachel Kostanians innsats.
2013-06-02 16.53.18

Og så gjensto Paneriai eller Ponarskogen…

Ponar er et lite skogsområde ca. 9 km utenfor Vilnius. Her ble, i løpet av tre år, juli 1941– juli 1944, oppunder 70 000 jøder, 20 000 polakker og 8000 russere nærmest slaktet ned av nazister, med hjelp fra litauiske hjelpere. Ponar var ingen leir, ofrene ble brakt fra jernbanevognene direkte til eksekusjonsplassen og skutt ned i store, vide fordypninger i terrenget. For å skjule sporene for ettertiden, ble etter hvert levningene fortløpende lagt i lag med ved mellom og tent på.

Noen få av de jødiske fangene som ble tvunget til å være med å fjerne likene, greide å rømme gjennom tunneler de gravde med teskjeer og kunne slik gjøre verden oppmerksom på hva som hadde skjedd der.
I Ponar-skogen leste vi  Kaddish – en bønn for de døde.

IMG_8912Minnesmerke over de jødiske ofrene i Ponar-skogen


Studieturen til Litauen var meget lærerik. Vi fikk både ny kunnskap og nye kontakter. En stor takk går til organisatoren, Kamilé Rupeikaite, og resten av staben ved Det jødiske museet i Vilnius. De lagde et fantastisk opplegg for oss. Nå er grunnen lagt for et videre samarbeid mellom Jødisk museum i Oslo og Gaon Vilna State Jewish Museum.