bannerbilde-jodiske skjebner

«HUSK OSS TIL LIVET» Jødiske skjebner 1940-1945

26. november 2012 var det 70 år siden 532 jøder fra Norge ble deportert med skipet «Donau» til Stettin og videre til dødsleiren Auschwitz. Samme dag gikk også «Monte Rosa» med 26 jøder om bord. I alt ble 772 jøder deportert fra Norge. I den forbindelse åpnet Jødisk Museum i Oslo en helt spesiell utstilling, som tar utgangspunkt i livet i Norge før katastrofen rammet. Gjennom levende familiehistorier, individuelle historier, utvalgte gjenstander og fotografier gis glimt av bakgrunnen, livene og skjebnene til de som ble deportert og myrdet. Dette er ikke en Holocaust-utstilling i vanlig forstand; her står historien om levende mennesker i fokus og sporene som tross alt finnes etter dem.  Denne utstillingen vil gi en ny innsikt og nærhet til historien – og nødvendig forståelse av at dette er norsk historie og at den handler om nettopp levende mennesker – ikke bare dødstall.

Utstillingen beretter også om de som klarte å flykte ut av landet – og om noen av dem som, med egne liv på spill, hjalp til med dekning og flukt. Her gis direkte innsyn i byråkratiske og andre virkemidler som ble brukt for å forberede og gjennomføre aksjonene mot jødene i Norge. Denne prosessen, som ledet fram til deportasjonene, er fremstilt i en egen del av utstillingen.

Museet besitter et stort og variert materiale knyttet til de norske jøders skjebne under krigen (gjenstander, skriftmateriell, fotografier, personlige beretninger) som ikke tidligere er gjort kjent for offentligheten. Mye av dette materialet vil nå vises i den nye utstillingen.

Utstillingen er støttet av Fritt Ord, Kulturrådet og Venneforeningen for Jødisk Museum i Oslo.

Fritt OrdKulturrådet