Filmklubb: "Fiender - en kjærlighetshistorie"

STED

Jødisk Museum i Oslo, Calmeyers gate 15b, 0183 Oslo

TID

4. nov. 2014, kl. 18.00

BILLETTER

50,-

PÅMELDING

Tlf: 22 20 84 00 / Epost: post@jodiskmuseumoslo.no

Filmklubb: «Fiender – en kjærlighetshistorie»

Jødisk Museums Venneforening viser den Oscar-nominerte filmen «Fiender – en kjærlighetshistorie» fra 1989, basert på Isaac Bashevis Singers roman ved samme navn.

I rollene finner vi Ron Silver, Lena Olin og Angelica Huston. Regi: Paul Mazursky.

Handlingen foregår i et jødisk miljø i New York mot slutten av 1940-årene. Vi møter Herman Broder, en polsk jøde som har bodd i USA i tre år. Under krigen ble han skjult av sin polske hushjelp Yadwiga og har i takknemlighet giftet seg med henne. Hans kone, Tamara, ble skutt av nazistene. Tror han. I tillegg har Herman elskerinnen Masha. Da hun blir gravid gifter han seg med henne også. Men plutselig en dag står Tamara på dørstokken… dermed har Herman litt å sjonglere med.

I tillegg til å gi fine miljø- og menneskeskildringer, tar filmen opp spørsmålet om livets, og spesielt det ondes, mening for ikke å si meningsløshet.

Filmen baserer seg på en roman av Isaac Bashevis Singer (1902-1991). Han vokste opp i en rabbinerfamilie og bodde i ungdomstiden i Warszawa og i den jødiske småbyen Biłgoraj. I 1935 utvandret han fra Polen til USA. I 1978 fikk han nobelprisen i litteratur «For hans intensive fortellerkunst, som med røtter i en polsk-jødisk fortellertradisjon levendegjør universelle menneskelige vilkår». Fortellingene hans er ofte fantasifulle, med en sterk dragning til livets mysterium og mystifikasjoner.

Filmen er tekstet på engelsk.

Før filmen får vi en innledning av Torill Torp Holte. Hun er magister i litteraturvitenskap og har i flere år vært tilknyttet Jødisk Museum i Oslo som utformer og tekstforfatter til museets utstillinger og utgivelser.

Har skjedd: